5G: 8 vragen & antwoorden

5G staat voor de 5e generatie van het mobiele netwerk. Dit nieuwe netwerk moet betrouwbaarder zijn dan het huidige 4G netwerk. Het zorgt ervoor dat een hogere internetsnelheid behaalt kan worden (10x sneller!) en meer data verstuurd kan worden. Ook is de vertraging in het netwerk veel kleiner, vanwege de grotere bandbreedte die de 5G techniek gebruikt, waardoor het ideaal is voor Internet of Things (IoT) toepassingen. Maar hoe werkt het? En wat kan het? Wanneer komt het? Dat licht ik u graag toe.

Cijfer-1

Hoe werkt 5G?

Om de hogere internetsnelheden te behalen maakt het 5G netwerk gebruik van fotonica-techniek. Dit is een techniek waarin er een wisselwerking is tussen elektriciteit en licht, wat voor hogere snelheden en lagere latency zorgt. Klinkt misschien hightech en futuristisch, echter we komen er dagelijks al mee in aanraking. Denk aan LED-lampen, LED-beeldschermen, zonnepanelen of gezichtsherkenning in onze smartphones.

Om met deze techniek de hoge snelheid te halen moeten de providers gaan werken met de hogere 2,6 en 3,5Ghz frequentieband. De dekking van deze frequentieband is echter een stuk lager dan de hogere frequenties met lagere snelheid, met als gevolg dat er meer zendmasten geplaatst moeten worden in Nederland om een ‘volledige dekking’ te kunnen garanderen. Volgens Agentschap Telecom zal er zeker 10% meer zendmasten geplaatst moeten worden.

Cijfer-2

Wat is het verschil met 3G en 4G?

Hoe hoger de frequentieband, hoe meer capaciteit (snellere verbinding), maar hoe minder bereik vanaf de antenne. Zo is het makkelijkste uit te leggen wat de verschillen zijn tussen de 3G, 4G en 5G.

De 3G verbindingen hebben een lage frequentieband met als gevolg een lage internetsnelheid met wel een groot bereik. 4G verbindingen hebben lage en midden hoge frequentiebanden waardoor er hogere internetsnelheden gehaald kan worden, alleen de dekking is minder dan 3G. En dan hebben we 5G, een hoge frequentieband met 10 x sneller internet dan 4G, maar daar tegenover staat wel minder bereik qua dekking en vermoedelijk binnenshuis zeer beperkte dekking.

Een ander verschil tussen 3G, 4G en 5G zijn de antennes. Waar 3G en 4G antennes omnidirectioneel stralen om de dekking te creëren zal voor 5G gebruik worden gemaakt van Massive MIMO antennes en Small Cell antennes. Deze ‘verzameling’ van antennes zendt gericht sterke bundels uit naar de gebruikers. Dit zorgt ervoor dat er meer straling op actieve gebruikers en minder straling voor de passieve passanten.

Cijfer-3

Wat kunnen we met 5G?

Met de komst van 5G krijgen we de beschikking over hoge internetsnelheden met een lage latency. Deze latency staat voor de reactietijd die nodig is om te verbinden met het netwerk. Als vergelijk: het 4G netwerk heeft een latency van 50ms en het nieuwe 5G netwerk heeft een latency van 1ms. De internetverbinding is hierdoor een stuk betrouwbaarder en stabieler en kunnen ook meer apparaten verbinding maken met het netwerk. Denk hierbij aan de mogelijkheid voor een arts om een patiënt op afstand te opereren, zelfrijdende auto’s, drones die realtime HD-video kunnen versturen (vooral handig in de landbouw- en beveiligingssector) en alle slimme apparaten in en om het bedrijf (IoT).

Cijfer-4

Wat zijn de voordelen van 5G?

De voordelen van de 5G verbinding zijn de hoge snelheden en lage latency die behaalt wordt. Dit biedt een heel nieuw breed scala aan mogelijkheden voor alle sectoren, van gezondheidszorg tot de agrarische sector, een ieder kan met de juiste IoT-toepassingen grote voordelen uit halen. De snelheden zijn zelfs zo hoog dat het voor lastig bereikbare plekken ook mogelijk wordt om de beschikking te krijgen over snel internet. In sommige gevallen wordt zelfs geroepen dat het een vervanger wordt van WiFi, alleen gezien de signaalsterkte zie ik dit (nog) niet gelijk gebeuren.

Cijfer-5

Wat zijn de (mogelijke) nadelen van 5G?

Voor mensen die lijden aan EHS (Elektrohypersensitiviteit) zal de uitrol van 5G een angstige tijd worden. Er zullen meer zendmasten geplaatst moeten worden in Nederland wat zorgt voor meer elektromagnetische straling. Uit de eerste metingen is echter naar voren gekomen dat de waardes lager liggen dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt. Hiermee is het ook bewezen dat het niet schadelijk(er) is voor de gezond. Een ander element is de signaalsterkte van 5G. Het signaal van 5G wordt sneller tegengehouden door muren, ramen en deuren waardoor het lastiger wordt om ook binnenshuis 5G bereik te hebben.

Cijfer-6

Zijn er extra kosten verbonden aan 5G?

Om het 5G netwerk uit te rollen moeten er flinke investeringen gedaan worden en deze zullen terugverdiend worden. Hoe de providers dit in Nederland gaan doen is (nog) niet bekend. In het buitenland hebben ze hier al wel verschillende manieren voor. Hier werd een meerprijs gevraagd om 5G op het abonnement te activeren, echter verviel dit weer nadat de eerste providers hiermee stopten en de rest dit voorbeeld volgden. Een andere manier is door onderscheid in internetsnelheid en de abonnementsprijs. Hoe hoger de internetsnelheid, hoe meer er moet worden betaald..

Cijfer-7

Wanneer mogen we het 5G netwerk verwachten?

Het 5G netwerk komt sneller dan je denkt. T-Mobile heeft aangegeven dat zij als eerste in Nederland de beschikking hebben over het 5G netwerk. KPN geeft aan in 2020 te zijn begonnen met de uitrol van haar 5G netwerk en heeft al verschillende Field Labs in Nederland uitgerold om alle mogelijkheden en toepassingen te onderzoeken. Vodafone heeft in Eindhoven het eerste 5G field lab gebouwd waarmee de nieuwe techniek in de praktijk getest wordt in de stad.

Echter is het wel zo dat in eerste instantie de bandbreedte uitgebreid wordt door de providers, waardoor er meer dataverkeer mogelijk is met een vergelijkbare snelheid van het huidige 4G netwerk en wat zorgt voor beter bereik. Dit komt doordat de snellere 3,5Ghz frequentie nog in gebruik is door defensie. De verwachting is dat deze in 2022 vrijkomt en we dan met zijn allen gebruik kunnen maken van de hoge internetsnelheid.

Cijfer-8

Als ik nu een nieuw toestel koop, moet ik dan al rekening met de komst van 5G houden?

Op dit moment zijn nog niet alle 5G toestellen beschikbaar in Nederland. Ook duurt het nog even voordat het netwerk (volledig) is uitgerold. Voorlopig kunt u dus gewoon vooruit, zowel met uw huidige als met een nieuw toestel. Mocht u twijfelen, vraag ons gerust om advies.

Heeft u nog meer vragen over 5G of zijn er andere punten op het gebied van telecom die uw wilt weten? Laat mij het weten, ik help u graag verder.


Blog door: Dennis van Wendel | Adviseur ict & internet | telecom

terug naar overzicht

VWC ICT & Telecom