Hoe sluit je cybercriminelen buiten?

Stel je eens voor, je komt op een ochtend op het werk aan en je komt er achter dat je de dupe bent geworden van cybercriminelen en dat zij toegang hebben gekregen tot de financiële gegevens of jouw klantinformatie. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat zij de toegang tot de computers hebben geblokkeerd. Je begrijpt: dit is natuurlijk niet iets waar je graag aan denkt.

In het algemeen zullen de cybercriminelen jou vragen om eerst een aanzienlijk hoog bedrag te betalen voordat je weer toegang krijgt tot jouw gegevens. Cybercriminaliteit komt niet alleen voor in de zakelijke wereld. Ook privé kun je slachtoffer zijn, denk aan fraude met betaalverzoeken via bijvoorbeeld Marktplaats, Tikkie of uw gehackt Facebook-account. De ver strekkende gevolgen van dit cybercriminaliteit zijn soms niet te overzien.

Hoe groot is het risico?

Digitale veiligheid is een steeds belangrijker onderdeel geworden in onze maatschappij. Maar is jouw bedrijf wel dusdanig ingesteld om het risico zo klein mogelijk te maken? Weet je zeker dat jouw documenten zo zijn opgeslagen dat er geen onbevoegden bij deze informatie kunnen? En geven jouw medewerkers niet zo maar hun gebruikersnaam en wachtwoord af? Heb je enig idee wie bij welke informatie kan binnen jouw bedrijf? En hoe zit het met het instaleren van software op een computer of laptop van de zaak?

Dubbele check en regelmatig updaten

Een vrij simpele manier om uw Office account extra te beveiligen is om bijvoorbeeld de MFA (Multi Factor Authenticatie) in te stellen. Je vult niet alleen de gebruikersnaam en het wachtwoord in, maar ook een code die je genereert op jouw mobiele telefoon. Het is ook raadzaam om jouw medewerkers regelmatig hun wachtwoord te laten veranderen. Hierover lees je meer in het blog van mijn collega Ferdinand. Zorg daarnaast altijd dat de software voorzien is van de nieuwste updates, dit zorgt ervoor dat onbevoegden niet zomaar bij documenten kunnen komen.

Schakel indien nodig hulp in

Heb je vragen of weet je niet waar je moet beginnen, schakel dan hulp in. Je hoeft het ook niet allemaal alleen te kunnen, er zijn zoveel facetten om aan te denken. VWC kan jouw bedrijf helpen met het verbeteren van de digitale veiligheid. Wij kunnen jouw bedrijf voorzien van bijvoorbeeld (online) trainingen die medewerkers alerter maakt als zij de dupe zijn van een aanval door cybercriminelen en hoe zij hierop kunnen reageren. Verder kunnen wij het bedrijfsnetwerk doorlichten om te onderzoeken waar zwakke plekken zijn en hoe dit verbetert kan worden.

Waarom ik je graag verder help? De afgelopen jaren zag je een enorme toename aan online bestellingen. Hoe betrouwbaar is de webshop eigenlijk? Zijn de gegevens die beheerd worden wel veilig genoeg opgeslagen? Veel mensen gebruiken bij elke webshop dezelfde inloggegevens. Wat als cybercriminelen deze wachtwoorden in handen krijgen? De gevolgen zullen we allemaal kennen.

Welke vraag omtrent online veiligheid stel jij mij?

Blog door: Klaas van Wendel | Directie

terug naar overzicht

VWC ICT & Telecom