Beperk de gevaren van een openbaar WiFi-netwerk

We kennen het allemaal: het is vakantie of weekend en we zijn er op uit. De bundel voor internet is (bijna) leeg. En daar is het openbare WiFi-netwerk. En dat netwerk kan nog een vervelend staartje krijgen als je niet oplet.

Openbare WiFi

Leuk, zo’n gratis WiFi-netwerk, maar in de praktijk is het vaak onveilig. Terwijl jij rustig op een terras, in een restaurant of bij een bedrijf jouw Facebook, jouw e-mail en jouw bankzaken checkt, kunnen er zonder dat jij het weet eenvoudig mensen meekijken. Tenminste… Als jij gebruikt maakt van een openbaar WiFi netwerk. 

 

 

wifi-647215_640

Zo is openbare WiFi veiliger

Steeds vaker zijn openbare WiFi-netwerken het doelwit van kwaadwillenden. Zij maken dan een eigen openbaar WiFi-netwerkaan dat vrij toegankelijk is. Als jij hier gebruik van maakt, is het relatief makkelijk voor de crimineel om al jouw activiteiten op het netwerk bij te houden en toegang te krijgen tot jouw persoonlijk gegevens. Denk hierbij aan jouw social media accounts, e-mail en zelfs bankgegevens.

Veiliger is om dit soort zaken via jouw 4G-verbinding te bekijken. Veel veiliger en bovendien vaak een stuk sneller. Sinds de afschaffing van de roamingkosten in juni 2017 kost dit zelfs in Europa niks meer als in Nederland. 

Toch gebruik maken van openbare WiFi?

Heb je nou een kleine databundel en besluit je toch gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk? Houd dan rekening met de volgende 4 punten:

1. Krijg je het juiste inlogscherm te zien?
2. Gebruik alleen mobiel internet, download vooraf
3. Gebruik een VPN
4. Vermijd gevoelige applicaties en websites

2a7f791e-bf83-49ce-812d-b4246e50533f

1. Krijg je het juiste inlogscherm te zien?

Bij veel wifi-netwerken krijg je vooraf een inlogscherm te zien. Voordat je gebruik kunt maken van dat netwerk, moet je eerst jouw akkoord geven op de voorwaarden. 

Krijg je deze pagina niet te zien terwijl je deze wel verwacht, dan kun je te maken hebben met iemand die zich voordoet als zo’n gratis netwerk. Vermijd dit soort netwerken dus.

2. Gebruik alleen mobiel internet, download vooraf

Vind je het lastig om veilige van onveilige netwerken te onderscheiden? Vermijd deze gratis netwerken dan. Tegenwoordig hebben de meeste abonnementen een toereikende databundel waarmee je aardig uit de voeten kunt. Bovendien is internet via 4G vaak sneller dan wifi.

Heb je wel een kleinere databundel, dan zijn er genoeg manieren om jouw dataverbruik in te perken. Gebruik bijvoorbeeld de offline modus voor navigatieapps, Spotify of Netflix. Bij al deze apps kun je vooraf kaarten, muziek of video’s downloaden en hoef je dit dus niet meer buiten de deur te doen.

3. Gebruik een VPN

Wil je om wat voor een reden toch gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk, maak dan gebruik van een VPN. Een VPN versleutelt en anonimiseert jouw dataverkeer en houdt pottenkijkers buiten deur.

4. Vermijd gevoelige applicaties en websites

Ga je toch het internet op, vermijd dan gevoelige diensten. Log niet in via websites en doe geen bankzaken op een openbaar wifi-netwerk. Als een crimineel meekijkt terwijl je hier mee bezig bent, heeft hij zo jouw wachtwoord te pakken. 

Blog door: Dennis van Wendel | specialist telecom

terug naar overzicht

VWC ICT & Telecom