Stap voor stap naar een werkbare serverruimte

Laatst werd ik door een van onze klanten ingeschakeld voor onderhoud in hun serverruimte. Een klus die ik vaker heb uitgevoerd en altijd met een bevredigend resultaat. Want niet alleen onze klanten, maar ook ik word blij van strak kabelmanagement. Het is niet alleen mooi, ook voor later onderhoud en wijzigingen in het netwerk, is een goed ingerichte serverruimte van belang.

De eerste stappen

Voordat een specialist aan de slag gaat met de patchkast, kun je zelf al een aantal dingen doen. Zo kun je er voor zorgen dat alle onnodige dozen en andere losse spullen uit de ruimte worden gehaald. En met losse spullen, bedoel ik alleen wat op de grond ligt. Ga zelf nog geen losse kabels verwijderen of ergens in prikken. Dit doet de situatie over het algemeen geen goed. Kijk van te voren ook eens goed hoe het huidige netwerk in elkaar zit. Zijn daar wensen in of wijzigingen? Zijn er (toekomst)plannen waar rekening mee moet worden gehouden?

De volgende ronde

Met een ongetraind oog kan het lastig zijn om te starten of duidelijk te visualiseren welke stappen er moeten worden genomen. Indien je geen affiniteit hebt met IT of niet weet hoe het netwerk in elkaar steekt, laat het aan de specialist over. Ik leg graag uit welke stappen ik heb genomen en vertel hoe het proces in de eigen serverruimte verloopt.

Mijn uitgangspunt is altijd om het overzicht te bewaren. Ik kijk wat de huidige configuratie is, om vervolgens alle kabels (voorzichtig) los te trekken. Daarna plaats ik alles weer netjes terug en zorg ik dat alle bekabeling is aangesloten. Dan test ik ook meteen of alles weer werkt, zoals het hoort te werken. En of eventuele wijzigingen werken.

Eindresultaat

Zo opgeschreven, lijken de stappen die ik neem makkelijk te gaan. En voor mij is dat (vaak) ook zo. Achter de schermen loopt er echter meer. Ik weet hoe de configuratie in elkaar zit; ik merk dat onze klanten dat over het algemeen niet weten. Misconfiguratie kan leiden tot storing in het netwerk. En dat heeft weer alle gevolgen van dien. Gemiddeld genomen ben ik een middag bij onze klanten aan de slag met altijd het gewenste eindresultaat. Ik ga alleen weg als alles werkt.

Mijn advies

Ook al zie je deze ruimte niet dagelijks, het kan goed zijn om het aan te pakken. Laat mij of een van mijn collega’s eens kijken voor advies op maat. We denken met u mee, kijken waar en waarom het nodig is om al dan niet de ruimte aan te passen. Altijd met een passende oplossing voor jouw bedrijf. Want wie wil er nou niet zo’n strakke ruimte?

Blog door: Erik Lindeboom | IT specialist

terug naar overzicht

VWC ICT & Telecom