Mobiel bereikbaar zoals jij dat wilt

Of je nu in Nederland een dagje weg bent of toch naar het buitenland gaat, als je op pad gaat met mobiele telefoon zijn er een paar dingen om op te letten. Of je nu continu bereikbaar wilt zijn of juist niet. Ik geef graag een paar tips voor mobiele (on)bereikbaarheid.

Een goed bereik

Onze mobiele telefoons zijn zo ingesteld dat we in Nederland altijd verbinden met een netwerk. Dit netwerk is van degene bij wie jij jouw abonnement hebt afgesloten. Nederland is een land met een uitstekende dekking.

In het buitenland lukt het soms niet om met een ander netwerk te verbinden. Dit kan voorkomen na bijvoorbeeld een update. Dit kun je oplossen door de zogeheten APN-instelling aan te passen. Dit werkt bij iedere provider anders, maar om je een voorbeeld te geven, neem ik je mee in de instellingen van Voice4mobile.
                Android: Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Namen toegangspunten
                iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele datanetwerk

Onderstaande velden kun je invullen voor de juiste APN instellingen.
                APN: internet.mvno.mobi
                Gebruikersnaam: mvno
                Wachtwoord: mvno

Een oog op dataverbruik

Wanneer je onderweg bent, heb je niet altijd een (betrouwbaar) wifi-punt om mee te verbinden. Dan kan het zijn dat jouw databundel sneller op is dan dat je bent gewend. Op je telefoon staan meerdere apps die vaak onbewust grootverbruikers van data zijn. Denk daarbij aan Netflix of YouTube, maar ook social media waarbij veel foto’s en video’s worden weergegeven. Wil je toch altijd en overal bereikbaar zijn zonder zorgen, dan is een unlimited abonnement de beste keuze. Om inzicht te krijgen welke apps het meeste data gebruiken, en welke je dus beter niet aan kunt hebben staan als je geen unlimited bundel hebt, adviseer ik om eens in je eigen dataverbruik te kijken.
                Android: Instellingen > Verbindingen > Gegevensgebruik
                iOS: Instellingen > Mobiel Netwerk > Huidige periode

Ook kun je instellen dat apps minder data mogen gebruiken. Dit geeft wel een verminderde kwaliteitsweergave, bijvoorbeeld foto’s op Facebook worden met een lagere kwaliteit geladen. Het kan wel helpen om jouw dataverbruik in de hand te houden.
                Android: Instellingen > Verbindingen > Gegevensgebruik > Gegevensbesparing
                iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Databesparingsmodus aanvinken.

Naar de cloud

Maak je gebruik van een automatische upload naar iCloud of OneDrive voor jouw foto’s? Deze optie kan veel invloed hebben op jouw data en is eigenlijk een stille verbruiker. Wanneer het niet nodig is om op ieder moment van de dag jouw foto’s of bestanden naar de cloud te zetten, zorg dan dat je aan hebt staan dat dit alleen upload wanneer je wifi hebt.
        Android: Per app gelden er andere instellingen > kijk bij de instellingen van de juiste app > synchronisatie via databundel aan of uit aanvinken
        iOS: Instellingen > Foto’s > Mobiel data > Mobiele data afvinken.

Pre-loaden en downloaden

Ga je een stuk rijden en heb je gps nodig? Om minder data te verbruiken is het verstandig om van tevoren, wanneer je nog wifi hebt, de route op te zoeken en te downloaden. Dit wordt ook wel pre-loaden genoemd. Let wel, actuele routeinformatie wordt dan niet meer standaard gegeven. Dit kun je verhelpen door halverwege op een P te gaan staan en eenmalig de route opnieuw op te halen. Dit verbruikt al veel minder data dan de hele route op 4G te rijden.

Tijdens het rijden ook een muziekje, boek of podcast aan in de auto? Ook jouw favoriete luisteritems kun je op Spotify of Audible van tevoren downloaden. Willen de kinderen graag een film zien op de achterbank? Netflix, Disney+ en Prime Video bieden ook een ruime keuze aan films en series die je direct kunt downloaden op jouw apparaat. Zet onderweg jouw telefoon of de tablet op vliegstand en je verbruikt geen data meer om te luisteren en te kijken.

Ga voor minder bereikbaarheid

Meer in het hier en nu leven, maar last van pop-ups van je telefoon? De simpelste tip heb ik hierboven eigenlijk al gegeven: zet jouw telefoon op vliegtuigstand en je bent niet meer bereikbaar. Vind je dat niet prettig, dan schakel je de meldingen in de apps zelf uit. Hierdoor licht jouw telefoon niet met ieder Whats-appje, nieuwsbericht of TikTok-melding op. Benieuwd aan welke apps jij niet alleen de meeste data geeft, maar welke jij het meest bekijkt? Neem dan eens een kijkje onder schermtijd.
                Android: Instellingen > Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht > hier vind je de schermtijd met verschillende statistieken
                iOS: Instellingen > Schermtijd > hier zie je het gemiddelde per dag je door klikken voor per week

Wil je niet alleen de meldingen uitzetten, maar ook minder tijd doorbrengen op bepaalde apps? Dan kun je er voor kiezen om apps na een bepaalde verbruikstijd te blokkeren. Zo ben je bewuster van het feit dat je weer gedachteloos Instagram wilde openen en minder geneigd om doelloos te scrollen. Scheelt ook meteen weer een stukje in je dataverbruik.
                Android: Instellingen > Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht > Kies voor focusstand en selecteer alleen de apps die je daadwerkelijk wilt gebruiken
                iOS: Instellingen > Schermtijd > Applimieten  > Voeg limiet toe

De ideale bereikbaarheid

Ook met de tips van hierboven een gat in je databundel? Of hulp nodig met het (on)bereikbaar zijn? Neem gerust contact met me op. Ik neem graag tijd om een telefoon en abonnement op maat samen te stellen. Dat doe ik geheel provideronafhankelijk, want iedereen is anders en heeft daarmee andere wensen voor zijn telefoon. Met welke tip ben jij het meest geholpen?

Blog door: Derek Voorn | Verkoop binnendienst

terug naar overzicht

VWC ICT & Telecom