Zijn we al zo digitaal georganiseerd als we denken?

Nederlandse bedrijven zijn al jaren bezig om een digitalisatie slag te maken. Simpele voorbeelden hiervan zijn: een digitale boekhouding, voorraadbeheer of een webshop. Maar hoe ver zijn we eigenlijk met het automatiseren van onze bedrijfsprocessen?

Vaak zijn er nog grote stappen te zetten, maar is het lastig om hier richting aan te geven en concreet in te worden. Neem bijvoorbeeld de boekhouding. Vrijwel iedereen heeft dit proces digitaal onder controle en daarmee is men tevreden met de manier waarop dit georganiseerd is. Maar hebben we dit op deze manier echt goed georganiseerd?

Stel, er komt een inkoopfactuur binnen. De factuur wordt uit de envelop gehaald en in een map gestopt, deze map moet het hele bedrijf door om het accorderingsproces goed te laten verlopen. Halverwege blijven facturen liggen en komen na de nodige rompslomp uiteindelijk weer in de map. Deze map gaat naar de boekhouder, die boekt dit uiteindelijk in het boekhoudpakket en het proces is naar tevredenheid afgerond. Sterker nog, na dit proces zijn we blij met de manier waarop we onze boekhouding hebben gedigitaliseerd. De vraag rijst of dit wel terecht is. Nee!

Precies in dit hele proces voor het inboeken is het laaghangende fruit te vinden. Wat als we niet meer de brieven uit de envelop hoeven te halen, deze niet meer in een map hoeven te stoppen, niet meer het risico lopen dat facturen verdwaald raken tijdens het accorderingproces  en niet meer handmatig een boeking hoeven te doen. Dan zetten we echt een stap in het automatiseren van een bedrijfsproces. Nee, we zijn dus nog niet zo digitaal georganiseerd als we denken. Gelukkig kan het beschreven traject van een inkoopfactuur nu al prima digitaal verlopen. Er zijn steeds meer bedrijven die dit inzien en dit de komende tijd binnen hun organisatie introduceren (of dit zelfs al hebben gedaan). Zij zijn bereidt om bedrijfsprocessen echt digitaal te organiseren en daarbij het laaghangende fruit te plukken.

Blog door: Derek Voorn | Adviseur Software | derek@vwc.nl

Deze blog verscheen eerder op de website van FM Module.

terug naar overzicht

VWC ICT & Telecom