Breng jouw server wat verlichting

De eerste mooie dagen zijn achter de rug, we kruipen richting de zomer en krijgen wellicht weer een hittegolf. Voor de vrije dagen van mijn collega’s en mijzelf, hoop ik op een prachtige en warme zomer. Voor alle servers die door het hele land staan, hopen we dat alles goed staat ingeregeld en ze (zoals het hoort) ook de hoge temperaturen aankunnen. Graag deel ik onze kennis en tips om jouw servers goed de zomer door te laten komen. 

kabels in een patchkast

De ideale serverruimte

Allereerst even over servers in het algemeen. Voordat je een server aanschaft is het goed om een aantal dingen te bekijken. Heb je bijvoorbeeld wel een eigen server op kantoor nodig? Over het algemeen genomen kan een bedrijf dat alleen Microsoft-producten gebruikt zonder eigen server af en in de cloud werken. Let dan wel goed op welke programma’s jij en je collega’s gebruiken. Heb je specifieke software of wensen, waaruit blijkt dat een server op locatie nodig is, dan zullen we dit uiteraard doen. Ook als het aantal werkplekken boven de 10 à 15 gebruikers uitkomt, is het vaak gemakkelijker om een server te plaatsen of om een server in de cloud te plaatsen. Dit maakt de beheersbaarheid van uw eigen werkplekken wel zo efficiënt.

Bij het plaatsen van een server in eigen pand zijn vervolgens een paar andere punten die je wilt afvinken. Het ultieme uitgangspunt hierbij is een gekoelde ruimte die op slot kan, zonder dat de server boven zijn maximum temperatuur uit komt. Een server, hoe groot of klein ook, moet altijd in een ruimte staan waar de warme lucht weg kan. Waarom? Wanneer de temperatuur van de server boven 32°C graden komt, valt hij uit. Er zijn wel merken die servers in hun assortiment hebben die hogere temperaturen aan kunnen. Maar ook dan geldt nog steeds: warme lucht moet weg kunnen.

Het verschilt per type server hoe je warme lucht het best weg kunt laten gaan. Dit kan soms vrij eenvoudig door ventilatieroosters in de ruimte of een gat in de deur. Een plus is altijd om een airco te plaatsen. Door een airco heb je controleerbaar een koelbare ruimte en heb je een constante koeling op de juiste temperatuur. Daarnaast adviseren we om de server zo laag mogelijk in het pand te zetten. Het liefst de begane grond of de kelder. Warme lucht stijgt op, dus hoe koeler de ruimte van origine is, hoe beter.

Extra hulp voor jouw server

Gelukkig hebben we nog niet een oververhitte server meegemaakt. Wanneer een server uit valt of zich vreemd gedraagt, omdat hij te heet is geworden, gaat hij niet zomaar weer normaal lopen. Daarmee bedoelen we dat de server eerst zijn hitte kwijt moet. Je moet dus letterlijk wachten tot dat de server weer koel genoeg is om zichzelf weer te laten starten. Zodra de server weer op de juiste temperatuur is, zal hij vanzelf weer aan gaan. Blijft het punt dat je dit beter niet kan laten gebeuren. Want al is het systeem slim genoeg om weer zelf te starten, het is niet perse goed voor het apparaat en je kunt zelf uiteraard niet werken of zelfs werk kwijt zijn geraakt.

Richting de zomer zijn er een aantal dingen die je kunt aanpakken om jouw server te helpen. Heb je al een airco of een ander koelsysteem in de serverruimte? Check deze en zorg dat deze up-to-date is en goed werkt. Je wilt niet later voor een verassing komen te staan. Hoe zijn de luchtstromen in de ruimte? Is het nodig om extra luchtstromen te regelen? Deze kun je creëren door een losse waaier te plaatsen. Ook al blaast die geen koelte toe, de luchtverplaatsing kan voor jouw server al voldoende zijn. Wil je een iets constantere oplossing? Een mobiele airco kan ook verlichting brengen.

Let wel, dit zijn tijdelijke oplossingen. Het is beter om naar een permanente oplossing te kijken. Dit kan zijn door het plaatsen van een extra/nieuw koelsysteem of het verplaatsen van een server naar een andere ruimte. Kan dat dan? Het is zeker mogelijk, maar ligt wel aan wat voor type server je hebt. Niet alle servers zijn qua gewicht te tillen en het ligt daarnaast ook aan hoe je jouw netwerk en stroom hebt geregeld in het pand. Kan je dit simpel realiseren op een andere plek, dan is verplaatsen mogelijk. Wil je dit, dan moet dat met een gedegen plan geregeld worden.

Het verplaatsen van een server komen we vaker tegen bij een verbouwing. Waar je dan rekening mee moet houden is de stroomgroep waar de server op aangesloten moet worden, de stroompunten en de netwerkbekabeling. Het verplaatsen is niet de eerst denkbare of de meest eenvoudige stap, maar kan wel zorgen dat je iedere zomer makkelijker door gaat komen.

Bonustip

En om af te sluiten nog een laatste tip. Zorg dat jouw server en de ruimte zo stofvrij mogelijk zijn. Hoe meer stof, hoe meer ophopingen en daarmee wordt het moeilijker voor de server om zichzelf te koelen. En uiteraard is ook in de winter jouw server blij met een stofvrije omgeving.

Blog door: Ferdinand Koppelman | Teamleider IT

terug naar overzicht