Bedrijfsdata raakt versnippert

De wereld versnelt en ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Dit zorgt voor uitdagingen op basis van wetgeving, ICT omgeving, maar ook op basis van capaciteit. Op 30 april, heeft stroomuitval op Schiphol voor grote problemen gezorgd. Tientallen vluchten zijn geannuleerd en voor tal van andere vluchten waren urenlange vertragingen. Het werd zelfs zo erg dat Schiphol reizigers opriep om niet meer naar de luchthaven te komen. Daarom werd besloten Schiphol ‘op slot’ te gooien. Dit alles alleen vanwege stroomuitval. Dergelijke situaties gaan zich vaker voordoen en dat anno 2018!

Op 3 mei is er een brandbrief gestuurd aan minister Wiebes van Economische Zaken over het dreigende stroomtekort in stedelijke gebieden. Dit zijn gebieden waar ook veel datacenters gevestigd zijn. De groter wordende digitalisering zorgt ook op andere fronten voor problemen. 

plane-501873_1280

Bedrijfsdata versnippert en kan niet meer centraal beheerd worden.

De AVG/GDPR wetgeving die vanaf 25 mei van kracht is, bevestigd dit. Bewustwording omtrent de gevaren van digitale data wordt door deze wetgeving bekrachtigd en dat is nodig ook! 

Mensen die in aanraking komen met identiteitsfraude of belangrijke gegevens verloren zijn, zullen dit zeker bevestigen. Voorkomen is beter dan genezen!

Een uitdaging die bij veel bedrijven gaat spelen is dat er een nieuw generaties medewerkers instroomt. Mensen die gewend zijn aan apps waardoor ze snel kunnen communiceren en gemakkelijk data kunnen delen.

Deze mensen lopen er tegen aan dat de ICT omgeving bij veel bedrijven nog erg traditioneel ingericht is. Deze is hier niet op berekend. Het gevolg is dat er persoonlijke applicaties zoals bijvoorbeeld Whatsapp of Dropbox wordt ingezet om efficiënter te kunnen werken.

Het grote gevaar bij het gebruik van persoonlijke applicaties, is dat bedrijfsdata versnippert raak en niet meer centraal beheert kan worden. Vooral dit beheren van data is een belangrijk punt, want het bedrijf blijft verantwoordelijk en dus aansprakelijk. 

Hoe kun je als bedrijf voorkomen dat deze versnippering van bedrijfsgegevens plaatsvind? Het platform Office365 van Microsoft is hier uitermate geschikt voor. Een aantal voorbeelden hoe Office 365 in te zetten: 

– Sharepoint voor het samenwerken in en het delen van documenten. 
– Onedrive gebruikt u voor persoonlijke data wat door middel van een app eenvoudig toegankelijk is. 
– Teams voor een optimale samenwerking binnen een afdeling of tussen verschillende afdelingen.

Mocht u er zelf niet uitkomen, dan wil ik natuurlijk graag met u meedenken aan een optimale oplossing voor uw bedrijf.

Blog door: Dennis van Wendel | Adviseur ict & internet | telecom

terug naar overzicht