Internet of Things

Het aantal connected apparaten groeit ontzettend hard. De verwachting is dat het aantal Internet of Things aansluitingen continu zal blijven groeien. Slimme sensoren op afstand maken processen efficiënter en werken kostenbesparend, maar wat kan IoT voor uw organisatie betekenen?

IoT biedt de mogelijkheid om door middel van sensoren en andere apparaten korte opdrachten te geven (denk aan AAN/UIT, OPEN/DICHT), informatie te verzamelen en deze data vervolgens te analyseren en te bewerken. Dat kon tot heden al met bijvoorbeeld WiFi , maar door nieuwe IoT specifieke communicatiediensten zijn ook toepassingen op afstand en op plaatsen waar geen stroom aanwezig is realiseerbaar. IoT daagt u uit kritisch te kijken naar uw eigen organisatie, producten en diensten, processen en om na te denken of het niet beter, slimmer of efficiënter kan.1

Toekomstmuziek?

Nee, Nederland heeft als één van de weinige landen ter wereld de beschikking over alle benodigde infrastructuur. SigFox, LoraWAN, CAT-M1 (LTe-M) en NB-IoT hebben in Nederland een landelijke dekking. Binnen het Internet of Things kunnen we de volgende toepassingen onderscheiden:

Viloc Tag
Een kleine, zeer robuuste en waterdichte zender die op nagenoeg alle objecten kan worden geplakt om de locatie van dat object te bepalen.  De locatie wordt bepaald door het LoraWAN netwerk van KPN in plaats van GPS. De Viloc Tag tot functioneert maar liefst 5 jaar op één batterij. Via de bijgeleverde portal, heeft u altijd inzichtelijk waar uw apparaten – uitgerust met Viloc Tag – zich bevinden.

M2M (Machine-to-Machine) datakaarten
Speciaal voor toepassingen op afstand ontworpen dataverbindingen. De simkaarten maken gebruik van gedeelde databundels en bieden de gebruiker een hoge mate van veiligheid en functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het op afstand aansturen van klimaatbeheersingsinstallaties.  

Predictive Maintenance sensoren (iTalks)
Dit is een scala aan kleine sensoren die gebruikt kunnen worden om onderhoud aan machines en installaties te voorspellen. Zo kunnen bijvoorbeeld afwijkende bewegingen en temperatuurschommelingen tijdig worden gesignaleerd, voordat een apparaat daadwerkelijk uitvalt.

GPS Volgsystemen
Real-time inzage in de locatie van uw servicemonteurs? Of nacalculaties maken op basis van de werkelijk gemaakte uren van uw materieel en personeel op een locatie? Een GPS-volgsysteem biedt tegenwoordig veel meer mogelijkheden dan het registreren van de gereden kilometers.

VWC, uw Chief Technical Officer op afroep.

VWC helpt u graag om uw weg te vinden in het IoT aanbod en om uw IoT projecten beheersbaar te houden. Dit doen wij met zowel gestandaardiseerde producten en diensten, als maatwerkoplossingen.  Beschouw VWC als uw CTO, een sparringpartner die samen met u zoekt naar de beste IoT oplossing.

VWC ICT & Telecom